Obdržel jsem doporučení na Oracle Cloud:
“Pokud chcete úplně samostatně hostit, opravdu doporučuji vyzkoušet VPS (virtuální privátní server) a platformu Oracle. Má “skutečně zdarma” tarif, který je ideální pro většinu účelů, a doporučuji začít tam.”
Rád bych slyšel vaše názory na platformu Oracle ve srovnání s ostatními cloudovými poskytovateli!
Ano, je to skutečně zdarma. Pokud zůstanete v limitech Always Free tarifu, nebude vám účtováno. To znamená, že můžete provozovat stroj s 4 jádry, 24 GB RAM a 200 GB diskem 24/7 a nic vám to nestojí. Nebo můžete ty limity rozdělit do 2 nebo 4 strojů, pokud chcete.
Používám je už několik let a jedinýkrát jsem platil, když jsem překročil limity, například při vytváření nového stroje místo stávajícího, nebo když jsem vyzkoušel novou službu a nevšiml si, že jsem limity překročil (například při pokusu o Kubernetes rozšířené clusteru). V každém případě mě to stálo pár liber. Nejvíc jsem zaplatil asi 6 liber za měsíc. Většinou je to nula.
Vytvářím blog o běhu Kubernetes na Oracle zdarma, zveřejním ho tady, jakmile bude připraven.
Provozuji ARM 4c 24GB 200GB od doby, co zpřístupnili ARM instance, funguje skvěle!
Používám to pro monitorování dostupnosti pomocí uptime Kuma a jako buildovací stroj pro své projekty na Raspberry Pi a Docker kontejnerech.
Jak zde bylo zmíněno, je nutné přejít na “platit jak dolo” nebo jinak vaše VM mohou být snadno označeny jako nepoužívané. Už téměř rok provozuji svůj infra od vždy zdarma bez problémů, ale četl jsem o nechutných příbězích a Oracle má historii, tak zálohujte své věci, což stejně děláte. Až tak: jsem s tím celkem spokojen, s výjimkou jednoho: port 25 je blokován, takže pokud plánujete provozovat e-mailový server, budete muset použít jejich službu odesílání e-mailů. Výhodou je, že to pravděpodobně platí jako důvěryhodný zdroj e-mailů, nevýhodou je, že mají dobré záznamy o odchozích emailech, nemůžete odeslat nic většího než 2 MB, a pokud se adresa odrazí z jakéhokoli důvodu, tiše zakážou odesílání cokoli (můžete to ručně odblokovat, ale nevím, jak dostat upozornění na to).
Ujistěte se, že se přihlašujete k účtu s platbou podle skutečného využití. To mu asi zabrání být deaktivován, pokud máte vše v limitu. Zdarma tarify mají vlastní hardware, takže může trvat týdny, než získáte VM, zatímco PAYG je vždy okamžité.
Miluji OCI Free Tier, ale NEPOUŽÍVEJ ho na “zdarma hosting” nebo to zkazíš těm, kteří ho používají pro zamýšlený účel, testování a průzkumný vývoj/POC.
Běh aplikací, které generují zbytečné zatížení zdrojů a podvádí systém, ztíží Oracleovi odůvodnění nabízení VM v Free Tier (nikdo jiný to vážně nedělá).
Nejlepším použitím free tier je jako “staging” oblast, abyste mohli hodnotit produkční změny na vašem webu. Jako místo, za které platíte. Když je staging v pořádku, ukončete staging. To je přesně to, co děláte v AWS, kde byste platili velké peníze za VM.
Můžete automatizovat vytváření a ničení VM pomocí Github Actions, s využitím Ansible nebo Terraformu. Toto je cenná dovednost, kterou lze demonstrovat ve vašem Github repozitáři, aby ji mohli vidět zaměstnavatelé.
Určitě do toho jděte, je to skvělé. Ale protože na bezplatné zdroje soupeří mnoho lidí, je trochu obtížné vytvořit instanci (můžete zkusit skript, který se opakovaně pokouší).
Nikdy jsem neměl problém, ale slyšel jsem příběhy o náhodném mazání instancí. Většinou to používám jako bránu tailscale pro přístup k domácím věcem z práce.
Neukládejte tam nic, co si nemůžete dovolit ztratit, a budete v pohodě.
Technicky lze vytvořit až 4 bezplatné VM, každé 1c/6gb, což je super, pokud chcete cluster nebo něco podobného.
Bylo to v pořádku asi rok, pak mi začali označovat instanci jako nepoužívanou a vypínat ji, doporučili mi přejít na placený plán, abych tomu zabránil. Byl jsem v rámci limitu zdarma, možná byl poddimenzovaný.
Uprava: podle četby vláknem, pravděpodobně jsem musel přejít na platbu podle skutečného využití.
Také se mi nelíbí jejich firewall, poslouchal na VPS spousty iptables pravidel při spuštění.