Je opravdu bezplatná vrstva Oracle Cloud Free Tier?

Obdržel jsem doporučení na Oracle Cloud:
“Pokud chcete úplně self-hostovat, vřele doporučuji vyzkoušet VPS (virtuální privátní server) a platformu Oraclu. Má “skutečně zdarma” vrstvu, která je ideální pro většinu účelů, a začal bych tam.”

Rád bych získal vaše názory na platformu Oracle ve srovnání s jinými poskytovateli cloudových služeb!

Ano, pokud je obrázek, který spustíte, označen jako vždy zdarma a specifikace stroje nepřekročí limity vrstvy

Ano, je to skutečně zdarma. Pokud zůstanete v limitech vždy zdarma, nebudou vám účtovat. To znamená, že můžete provozovat stroj s 4 jádry, 24 GB RAM a diskem 200 GB 24/7 a nemělo by vám to nic stát. Nebo si můžete ty limity rozdělit na 2 nebo 4 stroje, pokud chcete.

Používám je už několik let a jediné, za co jsem platil, bylo při překročení limitů, například když jsem vytvářel nový stroj jako náhradu za stávající nebo když jsem zkoušel novou službu a nevšiml jsem si, že jsem překročil limity (například při testování rozšířených kubernetes klastrů). V každém případě šlo pouze o pár liber. Nejvíce jsem zaplatil asi 6 £ za měsíc. Většinou nic.

Píšu blog o provozu Kubernetes na Oracle zadarmo, zveřejním ho, až bude hotový.

Oracle (nebo jakákoli bezplatná verze komerční nabídky) je jako dealer drog. První je vždy zdarma :wink:

Provozuji ARM 4c 24GB 200GB od doby, co zpřístupnili ARM instance, funguje skvěle!
Používám ho pro monitorování doby provozu s uptime Kuma a jako sestavovací stroj pro mé projekty na Raspberry Pi a Docker kontejnery.

Dávají 200 GB volného úložného prostoru a 24 GB RAM? Na co lidé tyto stroje používají?

Jak zde někdo zmínil, je třeba se upgradovat na “platit podle spotřeby” nebo jinak mohou být vaše VM snadno označeny jako nepoužívané. Od prosince minulého roku používám jejich neustále zdarma infrastrukturu bez problémů, ale četl jsem o nepěkných zkušenostech a Oracle má historii, takže si zálohujte svá data, i když to děláte stejně. Celkově jsem s tím docela spokojen, kromě jednoho: port 25 je blokován, takže pokud plánujete provozovat e-mailový server, budete muset používat jejich službu pro odesílání e-mailů. Výhoda je, že to pravděpodobně počítá jako důvěryhodný zdroj e-mailů, nevýhoda je, že mají dobré logy vašich odchozích e-mailů, nemůžete posílat větší než 2 MB přílohy, a pokud se adresa odrazí, ticho zakážou posílání na ni (rucně odblokujete, ale nevím, jak dostat upozornění).

Budu vás varovat: Může vás smazat nebo zablokovat bez důvodu a pak vám hdoriz support. Buďte opatrní, pokud tam máte něco, čeho si opravdu ceníte.

Když jsem to poprvé zjistil, spustil jsem stroj a strávil 8 hodin nastavováním, jen abych zjistil, že za 2 dny je všechno pryč.

Provozuji jeden už rok a nic nevydal.

Dávání věcí zdarma nevydrží na ty jachty.

30 let v tomto oboru. Jediná konstanta. Nedůvěřujte Oracle.

Ano, ale jsou Oracle, takže náhodně zruší váš servis bez upozornění.

Používám ARM VM od nich již 1-2 roky, zatím bez problémů. Jediné, co dělám, je udržovat syntetickou zátěž na serveru, aby nebyl zastaven.

Ujistěte se, že se zaregistrujete na účet platby podle spotřeby s kreditní kartou. To sice vloží zámek na váš kreditní kartu, ale nic vás nestojí.

Bezplatný účet má zvláštní hardwarové přiřazení, takže může trvat týdny, než získáte VM, zatímco PAYG je vždy okamžitý pro mě.

Miluji OCI Free Tier, ale NEpoužívejte ho pro “bezplatné hostingové služby”, jinak to zničíte těm, kteří ho používají pro určené účely, testování a průzkumný vývoj/POC.

Provozovat aplikace za účelem vytváření plýtvavých zdrojů, aby se podvádělo systém, jen ztíží Oracle umožnění VMs v bezplatné vrstvě (žádný jiný poskytovatel to takto nemá).

Nejlepší použití je jako “přípravné” místo, takže můžete vyhodnotit změny produkce na vašem webu. Například, místo, kde platíte. Když je příprava hotová, zavřete ji. To je přesně to, co byste udělali v AWS, kde byste platili velké peníze za VM.

Můžete automatizovat vytváření a ničení VM pomocí Github Actions, Ansible nebo Terraform. Ukázka této dovednosti v repozitáři Github, kterou můžete ukázat potenciálním zaměstnavatelům.

Můj názor na Oracle:

Bylo skvělé, dokud mi náhodou nezmizela účet. Bez varování, náhodně.

Takže je to dobré, dokud to vydrží.

Provozuji Kubernetes cluster na OKE už asi 2 roky zdarma. Je stabilní a funguje dobře. Nikdy bych neplatil za jejich cloud, ale zdarma je to fajn.

Ano!
Ale ujistěte se, že svůj účet přepnete na PAYGO. To zajistí dostupnost strojů.

Určitě do toho jděte, je to skvělé. Ale protože hodně lidí soutěží o bezplatné zdroje, je trochu obtížné vytvořit instanci (můžete zkusit skript na opakované pokusy).

Nikdy jsem neměl problém, ale mám i příběhy o náhodném smazání instancí. Většinou ho používám jako bránu Tailscale pro přístup ke svým domácím věcem z práce.

Neumisťujte tam nic, co si nemůžete dovolit ztratit, a budete v pořádku.

Technicky lze vytvořit až 4 bezplatné VM, každé s 1 jádrem/6 GB, což je docela dobré, pokud chcete například klastr nebo něco.

Bylo to v pořádku asi rok, pak mi neustále označovali instanci jako nevyužitou a vypínali ji s doporučením upgradovat na placený plán, aby tomu zabránili. Bylo to v rámci limitů zdarma, i když jsem byl pod limity.