Je nelegální v Polsku je torrentování? (2022)

Aktuálně jsem v Polsku a chtěl bych si stáhnout nějaké nové seriály (nepolské). Trochu váhám, protože jsem četl různé názory z minulých let. Vím, že je doporučeno používat VPN, ale nechci riskovat. Budu rád za jakoukoliv pomoc :slight_smile:

Stahování pirátského obsahu, jako jsou filmy, seriály, knihy, je legální, ale další kopírování a šíření je nelegální - to je důvod, proč je torrentování (většina věcí) v Polsku nelegální. S výjimkou případů, kdy torrentujete open source nebo zdarma dostupné věci, ale předpokládám, že to není váš případ :D.

Jen si to stáhni, nikdo si toho nevšimne. Dělám to pořád.

Ano. Sdílecí část torrentové sítě je poměrně nelegální. ALE…

…ALE pokud pirátujete zahraniční distribuci médií, jako jsou filmy, TV show, hry nebo software, jste relativně v pohodě, protože žádná zahraniční firma si nezaměstná právníky v Polsku, aby vymáhali mezinárodní mezinárodní IP smlouvy a prosazovali svá práva na území Polska.

Pokud se pokusíte získat něco od polských firem nebo nějaká média přeložená do polštiny s licence pro distribuci, pak hrozí riziko. V minulosti jsme měli případy, kdy majitelé práv na některé polské filmy poslali právní oznámení tisícům lidí, kteří tyto filmy stahovali.

technicky nelegální, ale nevymáhá se to. Výjimkou jsou polské produkce - z nějakého důvodu si na ně kladou větší pozornost (nebo je zveřejní a doufají, že je budou moci žalovat)

Takže technicky je to legální pro osobní použití s výjimkou počítačových programů (tedy i her). Ale v praxi nebudete mít žádné problémy s pirátstvím i bez VPN, nikdo se nebude snažit chytit piráty, kteří jen chtějí hrát hry zdarma nebo něco podobného. Pokud je to pro osobní užití, nemáte se čeho bát.

Je to nelegální, ale nikdo to neřeší. Torrentuji, jako by zítra nebylo. Jen neklaďte najevo, že stahujete typicky nekvalitní polské produkce, protože jediný, kdo na tom může vydělat ZAiKS, je obtěžování lidí a právní kroky.

Nepokládejte za problém věci od polských umělců, budete v bezpečí. Jediný případ, kdy mě policie kontrolovala na počítači, byl když stahovali polské filmy.

S VPN jste v bezpečí (za předpokladu, že VPN je solidní a dokáže zastavit provoz, pokud VPN přestane fungovat)

Stáhl jsem za těch šest měsíců asi 300 GB.

Jen používejte VPN, budete v pohodě.

Můžete si klidně stáhnout, nemělo by to být problém (pokiaľ nejde o polský obsah, to už je rizikové).
Toto dělám od roku 2012, vždy bez VPN.

Můžete legálně stahovat, nahrávat však ne.

Teoreticky si nejsem jistý. Prakticky, pokud piratizujete pouze pro sebe (nejste tím, kdo pirátský obsah distribuoval nebo jej používal k výdělečné činnosti), žádné problémy mít nebudete. Mám rád pirátství.

Nemusíte používat VPN (jen se ujistěte, že není polská).

Přesně tak, můžete si stáhnout cokoliv pro osobní použití a bude to 100% legální, ale sdílení (a s torrentama sdílíte) je nelegální.

hry nebo software

To je ve skutečnosti také nelegální, i když jen stahujete.

Je to kvůli ZAiKS. Profesionálně dbají na práva polských autorů. Zahraniční autoři prostě nemají organizaci, která by žalovala lidi pirátící věci.

Jsem moc zvědavý na tuhle věc, můžeš sdílet víc detailů? Vpustili policii přímo do jejich bytů a vzali všechno vybavení? Šifrovali své disky? Obvinili je z něčeho? Jaký byl trest?

Nic, stahování (no, torrentování, pokud se vám nedostane do vyhledávání počítačových prohřešků) softwaru vás může dostat do právních problémů, protože to není kryté pod „povolené osobní použití“.

Ale nikdo si toho moc nevšímá. Pamatuji si, že mi učitel IT řekl, ať hledám bezpečné volné stahování programu během covidu, protože to bylo placené. I děti ve škole mluví o místech, kde lze pirátsky stáhnout hry.