Je nelegální je torrentování v Polsku? (2022)

Momentálně jsem v Polsku, chtěl jsem si stáhnout nějaké nové série (nepolské). Trochu váhám, protože jsem četl různé názory z minulejch let. Vím, že se doporučuje VPN, ale stále nechci riskovat. Jakákoli rada bude oceněná :slight_smile:

Stahování pirátských obsahu jako filmy, série, knihy je legální, ale další kopírování a šíření je nelegální - proto je torrentování (většina věcí) v Polsku nelegální. Vyjma případů, kdy torrentujete otevřeně zdrojové, zdarma dostupné věci, ale předpokládám, že to není ten případ :D.

Jen si stáhni, nikdo ti nebude nic vyčítat. Dělám to takhle stále

Ano. Sdílení v torrent síti je docela nelegální. ALE…

…ALE pokud pirátíš zahraniční distribuce media jako filmy, TV pořady, hry nebo software, jsi relativně v pohodě, protože žádná zahraniční společnost nezaměstná právníky v Polsku, aby vynutila mezinárodní IP smlouvy na ochranu svých práv přes hranice Polska.

Pokud se pokusíš získat něco od polských firem nebo nějaké přeložené media s polskou licencí na distribuci, riskuješ. Měli jsme případy v minulosti, kdy majitelé práv k polským filmům poslali právní oznámení tisícům lidí, kteří ty filmy stahovali.

technicky nelegální, ale není to vynucováno. Výjimkou jsou polské produkce - z nějakého důvodu se o ty starají (nebo je zveřejní a doufají, že budou moci žalovat lidi)

Takže technicky je to legální pro osobní použití s výjimkou počítačových programů (tedy i her). Ale ve skutečnosti s pirátstvím nebudete mít žádné problémy ani bez VPN, nikdo se nebude snažit chytit piráty, kteří si jen chtějí zahrát hru zdarma nebo něco podobného. Pokud je to pro osobní použití, nemáte se čeho bát.

Je to nelegální, ale nikdo se o to nestará. Torrentuju jako by nebyl zítřek. Jen neklaďte typické polské produkce nižší kvality, protože jediné, čím na tyto může ZAiKS vydělávat, je vydírání lidí a právní kroky.

Neklaďte se na věci od polských umělců a budete v bezpečí. Jediný případ, kdy moji přátelé měli svůj počítač kontrolován policií, byl, když stahovali polské filmy.

S VPN jste v pohodě (za předpokladu, že VPN je slušná a schopná zastavit provoz, když se VPN odpojí)

Stáhl jsem asi 300GB za šest měsíců, co jsem tady.

Použij VPN, budeš v pohodě.

Můžeš klidně stahovat, nemělo by to být problém (pokud nejde o polský obsah, to by mohlo být rizikové).
Torrentuju od roku 2012, vždy bez VPN.

Můžeš legálně stahovat, nahrávat však ne

teoreticky nejsem si jistý. prakticky, pokud pirátiš jen pro sebe (nejseš ten, kdo to pirátil nebo to používáš za peníze), nebudeš mít žádné problémy. Mám rád pirátství

Nemusíš používat VPN (jen se ujisti, že není polský)

Přesně tak, můžeš stahovat cokoli pro osobní použití a bude to 100% legální, ale sdílení (a s torrenty sdílíš) je nelegální.

hry nebo software

To je ve skutečnosti nelegální, i když je to ke stažení.

Je to kvůli ZAiKS. Profesionálně se starají o autorská práva polských autorů. Zahraniční autoři to zatím moc neřeší, protože nemají organizaci schopnou žalovat lidi za pirátství.

Velmi mě to zajímá, můžeš sdílet víc detailů? Policie jen vtrhla do jejich bytů a vzala všechno? Měli na discích zašifrovaná data? Obvinili je z něčeho? Co bylo obvinění?

Nic moc, stahování (no, torrentování, pokud se vám nesestane, že vám prohledají počítač z nějakého důvodu) softwaru vás může dostat do právních problémů, protože to není pokryto ‘povoleným osobním použitím’.

Ale nikdo to moc neřeší. Pamatuju, že mi můj IT učitel říkal, abych hledal bezpečné free stáhnutí programu během covidu, protože to bylo placené. Dokonce i děti ve škole mluví o místech, odkud lze pirátsky získat hry.