Tak jsem si všiml, že některé servery ZenMate VPN zobrazí chybovou obrazovku, když neexistuje daná stránka, která vypadá, že je poháněna proxy serverem squid (odstranili tag dole, stejný design stránky a stejné chybové kódy). Podpora tvrdila, že žádné provozy neevidují. Když jsem jim poslal ten samý obrázek, už neodpověděli.
Vypadá to, že něco skrývají. Můžeš vidět screenshot chyby na: http://imgur.com/EGnrAg3 Nyní s tímto screenshotem (který jsem ořízl, abych nezobrazoval jiné informace z otevřených záložek v mém prohlížeči v té době) si myslíš, že VPN ZenMate monitoruje / zaznamenává používání služby svými uživateli?
Screenshot nic neříká.
Pošleš požadavek na svůj VPN (například google.com). VPN přijme tento požadavek. Ano, vědí a musí vědět, že je to google.com, skutečně tuto informaci uchovávají, dokud není úplná žádost dokončena (aby věděli, kam poslat odpověď), a ty obdržíš výsledek zpět. To neznamená, že zapisují trvalé logy.
Pak se pokusí najít IP adresu serveru přes DNS (podívají se do interní cache, pokud to selže, požádají další DNS server, jestli o Google něco neslyšeli, což může jít nahoru po DNS hierarchii). Pokud selže na všech úrovních DNS.
Může jednoduše vrátit tuto chybu a dostal bys normální chybové hlášení, které ukazuje tvůj prohlížeč v takové situaci. Ale z nějakého důvodu je konfigurace jejich serveru taková, že obalí chybu do této HTML stránky. Není to nutné, ale není to ani jasný signál, že by data ukládali nebo tě špehovali.