Ahoj všichni,
mám dvě PC s Windows 10 Pro.
Jedno je mé domácí pracovní stanoviště a druhé je mé přenosné notebook.
Můj případ použití je, že když jsem na cestách, chci mít přístup ke svému domácímu PC a jeho připojené síti. Například - mám Raspberry Pi zařízení připojené k mému Wi-Fi - a z domácího PC se na něj mohu přes SSH přihlásit a pracovat, jako by byly na stejné síti.
Když jsem na cestách, chci mít stejný přístup. Tj. chci zapnout svůj notebook na cestách - SSH do Raspberry Pi zařízení, i když jsem na zcela jiné veřejné internetové síti.
Zkoušel jsem se zorientovat v OpenVPN a jejich průvodci vzdáleným přístupem - ale vypadá to, že mi něco chybí.
Udělal to už někdo?
Edit:
Vyřešil jsem to pomocí SoftEther. https://www.softether.org/4-docs/2-howto/1.VPN_for_On-premise/1.Ad-hoc_VPN
Nyní jen zadám soukromou IP Raspberry Pi [ 192.168.x.x ] na svém cestovním notebooku a připojím se přes SSH! woohoo!
Zkoušel jsem také Tailscale - i když spojuje 2 PC, moje PC dostávají IP adresu 100.x.x.x. Můj firewall to považuje za spojení přicházející z veřejného internetu.
Tailscale umožňuje mým dvěma PC být spojeny, ale vypadá to, že jsou na samostatné síti od mého místního LAN.
Možná bych také musel nainstalovat Tailscale na mé Raspberry Pi, aby mělo stejnou síť jako moje domácí PC.
Takže zatím budu používat SoftEther. Díky, kluci!
Tailscale. Vážně, to je vše, co potřebujete.
Prozatím jsem to dokázal s SoftEther.
Ztratil jsem dnes 10 hodin pokusy s OpenVPN
sakra.
Vypadá to, že je to open source a zdarma. Ačkoliv uživatelské rozhraní je trochu zastaralé.
Dokumentace OpenVPN opravdu potřebuje zlepšit - nejsem síťový inženýr a rozumět jejich dokumentaci mi dělalo problém. 
Také uživatel u/e-a-d-g navrhl Tailscale. To vypadá také pěkně, zkusím to také.
Používám OpenVPN nastavené na mém Synology. Funguje skvěle. Když jsem vzdálený, otevřu ho, zadám své údaje a jsem uvnitř své sítě. Pak mohu přes web přistupovat ke každému zařízení v síti nebo RDP na lokální pracovní stanoviště. Stejně tak z telefonu.
Aktualizace - dnes jsem zkoušel Tailscale
Spojuje to 2 PC, moje PC dostávají IP 100.x.x.x.
Můj firewall to považuje za spojení z veřejného internetu. Musel jsem explicitně povolit pravidla příchodiho spojení z internetu pro testování RDP.
Tailscale umožňuje mým dvěma PC být spojeny, ale vypadá to, že jsou na samostatné síti od mého místního LAN.
Možná bych také musel nainstalovat Tailscale na můj Raspberry Pi, aby mělo stejnou síť jako mé domácí PC.
Takže zatím budu používat SoftEther. Díky, kluci!
Říkáte, že chcete získat přístup ke svému domácímu pracovním stanovišti a připojené síti na dálku.
Proč nevyzkoušíte řešení VNC jako RealVNC Connect? Poskytne přístup, jako když sedíte u klávesnice a monitoru počítače.
Potřebuji se vzdáleně dostat k aplikacím a datům, které obvykle nejsou dostupné přes HTML. Například Quicken, kde jsou data a aplikace na stejném stroji (alespoň tak je používám já).
Stačí použít WireGuard, protože je jednoduchý, zdarma a v současnosti považován za nejlepší řešení.
Na koncový počítač nainstalujete WG server a na počítači, který aktivně používáte, klienta.
Myslím, že pokud se snažíte VPN spojit dva PC dohromady, můžete to nastavit ve Windows.
Tailscale
Určitě to hned vyzkouším! Děkuji za doporučení!
Mezitím jsem to už dokázal s SoftEther. https://www.softether.org/4-docs/2-howto/1.VPN_for_On-premise/1.Ad-hoc_VPN
Vypadá to, že je to open source a zdarma. Ačkoliv uživatelské rozhraní je trochu zastaralé.
Tailscale také používá WireGuard. Mají skutečně dobré srovnání zde.
Vážně, přišel jsem říct toto. Tailscale Free umožňuje připojit až 20 zařízení. Je neuvěřitelné, jak je snadné ho nastavit. Mám svůj Unraid server na něm, tři Raspberry Pi (z toho jedno je můj cestovní NAS a je na cestách se mnou), laptop, telefon a tablet. Pracoval jsem na dálku z Islandu s mým serverem v Německu - pouze kvůli pomalému internetu na Islandu jsem si všiml občasného zpomalení, ale Tailscale je nejlepší věc, kterou jsem používal.
Nevadí vám platit nebo používat uzavřený software? Tailscale je opravdu docela dobré.
Headscale je open source verze Tailscale (z uzavřeného komponentu Tailscale).
Existuje také Netmaker a Nerbird, které dělají to samé.
Osobně používám Nebula. Vyžaduje to trochu více práce na začátku, ale považuji jeho design za mnohem pevnější.
Jo. Mám rád Tailscale, protože je tak snadné ho nainstalovat, připojit se ke svému účtu a zapomenout. Líbí se mi, jak funguje bez otevření žádného portu nebo nastavení OpenVPN serveru.