Jak dobře tento blokuje reklamy a sledovací aplikace?

Používal jsem DuckDuckGo bezplatný VPN na chvíli a tvrdil, že blokuje sledování aplikací.

Můj Google VPN nemá DNS funkci a moc toho o DNS únikách nevím.

Když jsem neprováděl test DNS úniků pomocí Google VPN, ukázal mi 6 serverů Google a Mullvad ukázal jeden Mullvad server.

zkus test na blokování reklam, je jich několik, když hledáš na Google - zde je jeden běžný

Mullvad dělá docela dobrou práci s blokováním čehokoliv, co zaškrtneš. Můžeš si zkontrolovat seznam blokovaných položek na jejich GitHubu.

Vše je založené na DNS blokování, takže to nebude fungovat proti sofistikovanějším sledovačům/reklamám, ale můžeš vidět DNS blokovací seznamy zde

Mullvad + Wireguard + RethinkDNS je správná cesta

úplně mi to nepřijde jako blokování reklam

Je to čínská aplikace? Na pravém dolním rohu mapy můžeš číst 高德地图, což je čínská mapová aplikace podobná Google Maps.

Blokování sledovačů je směšně špatné

Mohu potvrdit. Připojeno přes Mullvad (Wireguard) na iOS a blokuje ikony AppStore a obálky obrázků.

Na pravém dolním rohu je napsáno 高德地图. To je populární mapová aplikace z Číny.

Čím to mohu nahradit? Teprve se učím, co je DNS.

Sám Mullvad VPN bez jakéhokoliv speciálního blokování DNS omezuje účinnost sledovačů, protože více uživatelů sdílí stejnou IP adresu. Blokovač DNS jednoduše zabraňuje překladům IP adres známých sledovačů. Bohužel, všude je tendence sledovat vše, takže v tomhle ohledu jsi trochu v háji a blokování sledovačů nebude blokovat oblíbené weby, např. Facebook, Reddit, Amazon, Google …, které dělají dobrou práci sledování uživatelů. Pokud máš strach, že tě sledují přes prohlížeč, používej soukromé režimy, mazej cookies, používaj něco jako ublock a/nebo addon noscript, a samozřejmě VPN.

Je opravdu velmi těžké úplně eliminovat sledování, zvlášť v době strojového učení a profilování uživatelů. Ale výše uvedené metody jsou dostatečné pro většinu uživatelů.