Je to otravné, po krátkém odpojení IPSec site2site VPN už nedokáže navázat spojení, stav je „připojování“, ale nikdy to neproběhne. Musím rebootovat jedno z pfSense, aby se VPN znovu připojila.
Je toto běžný problém nebo jsem nějaké nastavení přehlédl?
Mé IPsec tunely jsou statické lan-2-lan a spoléhají na IP adresu na obou koncích. Můj ISP si účtuje 5 liber měsíčně za statickou IP adresu (vím, že to tak je!!) Takže se to neděje, a proto musím používat FQDN na nesídle a skripty DDNS k resetování, pokud se změní.
Když WAN zmizí – i při jednoduchém restartu – někdy mi ISP dá jinou IP adresu, a proto musím aktualizovat DDNS, aby se název hostitele a IP shodovaly.
Pak se to zase samo obnoví (jakmile přejde přes negativní náladu z toho, že to nefunguje).
Občas se mi to stává, mám statické IP a vícero WAN (hlavní a záložní) a všechny statické IP. Nedávno jsem řešil tento problém a všiml jsem si, že místo konfigurování tunelu používám skupiny gateway místo rozhraní, a myslím, že to s tím může souviset, stejně jako výpadky některých ISP.
V podstatě pokaždé, když se znovu připojím k tunelu přes jiný WAN, zdá se, že to donutit tunel znovu navázat, a pak ho mohu přepnout zpět a opět se téměř okamžitě připojí.
Ano, oba konce mají veřejné statické IP, jeden pfSense se připojuje, druhý jen odpovídá. Připojení P1 IPSec je na responderu stále v režimu připojeno, P2 s SPI: 000000, nemohla být odstraněna nebo zmizí. Můžu toto specifické site2site povolit a deaktivovat tak často, jak chci, P2 se už nikdy nepřipojí, dokud nerebootuji připojený pfSense. P1 se znovu připojí po několika pokusech zapnout/vypnout.
V logách zatím dobré rady nevidím, log IPSec uvádí, že je vše připojeno a zobrazuje CHILD_SA s platnými SPIs.
Omlouvám se, ale musím se zeptat: vaše tunely se úplně nepřipojují nebo jen UI hlásí, že nejsou připojené? Bohužel to není totéž. Když jsem používal verzi 2.5.0, UI hlásil všechny tunely jako neaktivní, i když byly spuštěné a fungovaly v pořádku.
UI říká, že P1 je připojeno, ale P2 není připojeno a nelze se znovu připojit. Když jsou tunely aktivní, spojení je v pořádku a stabilní. Na dashboardu jsou tunely vždy zobrazené jako neaktivní, i když jsou aktivní a fungují.