Ahoj, omlouvám se, jsem celkem nový v hassio, hledal jsem způsoby, jak se připojit na dálku, a narazil jsem na duckdns a wireguard vpn. Nejsem si jistý, v čem se tyto dvě metody liší. Proč bych měl používat jednu před druhou? Díky
Takže DuckDNS a wireguard nejsou dvě různé možnosti, ze kterých si musíte vybírat. Ve skutečnosti byste pravděpodobně chtěli DuckDNS bez ohledu na to, zda používáte Wireguard. Tady je, co obě dělají.
DuckDNS je něco jako dynamická DNS služba. Když vám váš ISP přidělí veřejnou IP adresu, téměř určitě nemáte statickou IP (museli byste za to pravděpodobně platit, pokud je to vůbec možné). Takže se tato adresa bude pravidelně měnit. Ale musíte vědět tuto IP, abyste mohli přistupovat ke službám, které otevíráte přes svou router (pomocí port forwarding). Poskytovatelé dynamické DNS vám dají subdoménu (například vaše_jméno.duckdns.org), která bude ukazovat na vaši veřejnou IP adresu. Poté na své síti spustíte server (myslím, že pro to existuje integrace s home assistantem), který neustále aktualizuje tuto IP, aby byla aktuální. To vám umožní vždy používat doménové jméno místo IP adresy k přístupu k vaší domácí síti (například v prohlížeči).
To automaticky neumožňuje dálkový přístup k Home Assistant. K tomu byste také museli přesměrovat port(y) přes svůj router. Pokud zvolíte tuto cestu, alespoň budete chtít nastavit SSL/TLS (pravděpodobně přes LetsEncrypt) pro šifrování připojení. Bez ohledu na SSL/TLS vám to ale umožní přístup komukoliv ke stávajícímu instance Home Assistant, takže si dejte pozor na silné heslo a nastavte dvoufaktorové ověření.
Wireguard vám může pomoci zvýšit bezpečnost. Wireguard je VPN server. To vám umožní tunelovat do vaší domácí sítě, což vám umožní přístup ke všem zařízením v síti, jako byste byli přímo připojeni k LAN, ale na dálku. To by vyžadovalo nainstalovat klienta Wireguard na jakýkoli PC/telefon/tablet atd., který chcete používat na dálku, a nastavit klíče pro povolení přístupu. Takže byste pouze přesměrovali port(y) Wireguard přes váš router, připojili se k němu přes externí zařízení a přistupovali ke Home Assistantu přes jeho lokální IP stejným způsobem jako doma.
Podívejte se na Tailscale