Czy jest jakiś powód, aby nie używać serwerów z obfuskacją?

Od czasu do czasu niektóre strony będą blokować mój dostęp, jeśli używam NordVPN. Jednak użycie serwerów z obfuskacją wydaje się to omijać. Czy jest jakiś powód, aby nie używać serwerów z obfuskacją przez cały czas?

Zależy od twojej sieci. Czy to domowa sieć prywatna? Publiczna, jak kawiarnia? Szkoła? Praca? Jeśli to nie jest twoja domowa sieć, prawdopodobnie blokują strony, więc korzystanie z serwerów z obfuskacją przedstawia twój ruch VPN jako HTTPS, więc zapory w szkołach lub miejscach pracy nie blokują twojego ruchu czy stron. Mam nadzieję, że to pomaga.

Zwiększy to opóźnienie, jak korzystanie z każdego VPN, niezależnie od obfuskacji. Ale chyba że grasz lub robisz coś innego, gdzie opóźnienie ma naprawdę znaczenie, to nie będzie większym problemem.

Ponadto połączenie VPN wymaga pewnych zasobów CPU do szyfrowania/deszyfrowania każdego pakietu. Jeśli masz powiedzmy 800 Mb/s przepustowości przychodzącej, z pewnością stracisz większość z tego korzystając z VPN (są wyjątki, takie jak Wireguard). OpenVPN zazwyczaj nie osiąga prędkości nawet przy 200 Mb/s. Zwykle 80 Mb/s-150 Mb/s w zależności od twojego sprzętu i zasobów serwera. Co wciąż wystarcza na większość rzeczy, ale większość użytkowników zauważy, że duże pobierania są wolniejsze.

Obfuskacja jest dość łatwa do zauważenia i wykrycia, jeśli ktoś na to patrzy. Nie jestem pewien, czy twój dostawca internetu coś z tym zrobi, ale głównie przechodzi przez niektóre zapory i nie pozostaje niezauważona przez kogoś, kto jej szuka. Większość dostawców internetu się tym nie przejmuje. Mówię tylko, że mogą powiedzieć, że korzystasz z VPN niezależnie od obfuskacji.

Nieznaczny wzrost narzutu, więc nieco wolniejsze prędkości. Nord mówi o tym jak o narzędziu dla politycznych bojowników wolności, ale zakładam, że to po prostu ich sposób na nie wspieranie tego dla *wszystkich*.

Domowa sieć lub sieć telefonu komórkowego. Strony nie są zablokowane, gdy nie używam VPN. Ale jeśli włączę mój VPN bez serwerów z obfuskacją, przestają mi pozwalać na połączenie. Jeśli po prostu używam serwerów z obfuskacją, jest dobrze, po prostu zastanawiałem się, czy jest jakiś minus używania ich. Problem występuje tylko na kilku stronach, na przykład: playstationtrophies.org

Dziękuję za odpowiedź.

Haha. Zauważyłem te rzeczy o politycznych bojownikach wolności na ich stronie. Używam tego tylko dlatego, że jest wygodne, aby nie być zablokowanym za korzystanie z VPN.