Čau… přestaňte s Cisco, je to na hovno.
Dostávám upozornění od našich bezpečnostních partnerů skoro každý den. Vidím, jak se všechny velké značky s zranitelnostmi a průniky objevují v mém inboxu pravidelně. Nevidím od Cisco víc než od Fortinet, Juniper, Aruba/HP atd. Nikdo není v bezpečí a kdokoli, kdo doporučuje úplně vypnout infrastrukturu kvůli průnikům nebo bugům v roce 2024, je praštěný, nebo spravuje malou síť s minimální složitostí a neví, co vlastně navrhuje.
Všichni mají chyby, všichni mají průniky, a všichni se přesunují na předplatné a “____ jako službu” modely. Malá skupina enterprise řešení v oblasti sítí, která stále ještě nepřešla na tento model, to udělá v příštích 5-10 letech, protože žádná firma s představenstvím nechce nechat peníze ležet na stole.
Na konci dne chci dlouhověkost produktu, spolehlivost a dobrou podporu. Mám obrovské sítě Cisco, které podporuji, a jejich dostupnost a absence problémů ve srovnání s ostatními značkami mě stále vrací. Ano, firepower bylo na začátku špatné, ano, DNA a chytrá licence jsou na nervy. Ale rád se s tímto vyrovnám, když vím, že hardware, který podporuji, je stabilní, zejména pokud aktualizace firmware nejsou zbytečné a podpora je stále reakční a alespoň “dobrá” pro většinu jejich platforem.
Ceny jsou srovnatelné s tím, co jsem platil za stejnou úroveň vybavení od Cisco v letech 2010-2013, a to za naše poslední modernizace v roce 2022-2024, a to včetně ceny DNA a všech jejich příplatků. Životnost jejich produktů je skvělá a jejich hardware nezabijete.
Vidím hodně nenávisti vůči Cisco, ale na konci dne je vždy někdo, kdo říká to samé o konkurenci, někde za rohem. Tráva na druhé straně není vždy zelenější a síťoví technici a administrátoři by měli doporučit, co jim nejvíce vyhovuje a v co mají důvěru, pokud mají hlas při nákupu, protože podporovat to, s čím máte zkušenosti, přinese nejlepší výsledky ve většině případů.