Cisco vyšetřuje možný průnik

Čau… přestaňte s Cisco, je to na hovno.

Dostávám upozornění od našich bezpečnostních partnerů skoro každý den. Vidím, jak se všechny velké značky s zranitelnostmi a průniky objevují v mém inboxu pravidelně. Nevidím od Cisco víc než od Fortinet, Juniper, Aruba/HP atd. Nikdo není v bezpečí a kdokoli, kdo doporučuje úplně vypnout infrastrukturu kvůli průnikům nebo bugům v roce 2024, je praštěný, nebo spravuje malou síť s minimální složitostí a neví, co vlastně navrhuje.

Všichni mají chyby, všichni mají průniky, a všichni se přesunují na předplatné a “____ jako službu” modely. Malá skupina enterprise řešení v oblasti sítí, která stále ještě nepřešla na tento model, to udělá v příštích 5-10 letech, protože žádná firma s představenstvím nechce nechat peníze ležet na stole.

Na konci dne chci dlouhověkost produktu, spolehlivost a dobrou podporu. Mám obrovské sítě Cisco, které podporuji, a jejich dostupnost a absence problémů ve srovnání s ostatními značkami mě stále vrací. Ano, firepower bylo na začátku špatné, ano, DNA a chytrá licence jsou na nervy. Ale rád se s tímto vyrovnám, když vím, že hardware, který podporuji, je stabilní, zejména pokud aktualizace firmware nejsou zbytečné a podpora je stále reakční a alespoň “dobrá” pro většinu jejich platforem.

Ceny jsou srovnatelné s tím, co jsem platil za stejnou úroveň vybavení od Cisco v letech 2010-2013, a to za naše poslední modernizace v roce 2022-2024, a to včetně ceny DNA a všech jejich příplatků. Životnost jejich produktů je skvělá a jejich hardware nezabijete.

Vidím hodně nenávisti vůči Cisco, ale na konci dne je vždy někdo, kdo říká to samé o konkurenci, někde za rohem. Tráva na druhé straně není vždy zelenější a síťoví technici a administrátoři by měli doporučit, co jim nejvíce vyhovuje a v co mají důvěru, pokud mají hlas při nákupu, protože podporovat to, s čím máte zkušenosti, přinese nejlepší výsledky ve většině případů.

To je IT, všichni jsou na hovno. Alespoň Cisco nikdy masově nezablokovalo miliony počítačů najednou za jeden den.

říkáš, že ti Cisco neublížilo?

Nespolehlivé produkty, hlavou šokující chyby, je to stále hádání, co bude dál, a i základní úkoly jsou rizikové. Ale ovládají toto pole. Bez nich se neobejdu bez přechodu na jiného a začínal bych od nuly. Prakticky každý je vázaný dodavatelem.

Jsem si vědom, že Fortinet měl také průnik, a jsem si jist, že brzy přijde na řadu Juniper, ale proč jsou některá potenciální (neověřená, jistě) data HARDKODEOVANÉ přihlašovací údaje a soukromé klíče?