Chyba v DNS ve Španělsku?

Ahoj, jsem začátečník v těchto věcech.

Žiji v Brazílii. Dnes najednou začalo moje internetové připojení “vanilka” (bez VPN) mít problémy s připojením. Někdy se na stránce Google zobrazila zpráva “DNS chyba”, ale později se načítalo velmi pomalu, a při obnovení stránky se někdy objevila stejná chyba nebo se stránka načítala pomalu. Vyzkoušel jsem to na svém mobilu, podobné problémy s pomalým načítáním stránek se také objevily. Zavolal jsem na svého poskytovatele internetu a řekli mi, abych restartoval modem Wi-Fi (udělal jsem to ještě předtím, než jsem jim zavolal), ale nic se nestalo (stále se to střídalo mezi pomalým načítáním a DNS chybou). Řekli mi, že zítra pošlou technika, aby zkontroloval, jestli je všechno v pořádku. Takže jsem se rozhodl prohlížet stránky přes pomalé načítání Google, najít nějaké stránky na otestování připojení a DNS přes terminál.

Otestoval jsem příkaz ping 8.8.8.8 — všechno je v pořádku, stejně tak ping 1.1.1.1.

S ping google.com je to velmi pomalé, někdy se načte okamžitě, někdy ne.

S nslookup google.com se mi někdy objeví chyba, někdy se načte okamžitě. Chyba byla:

;; komunikace s časovým limitem
;; žádné servery nebyly dosažitelné127.0.0.53#53:127.0.0.53#53:127.0.0.53#53:

Když to šlo dobře:

Server:127.0.0.53
Adresa:127.0.0.53#53
Neautorizovaná odpověď:
Název:google.com
Adresa: 
Název:google.com
Adresa: 2607:f8b0:4007:814::200e172.217.14.110

Zkoušel jsem také s:

sudo systemd-resolve --flush-caches

ale nic se nestalo.

Byl jsem naštvaný, protože jsem se nemohl správně procházet po internetu. Takže jsem zapnul VPN (Proton) na relé v USA a všechno se vyřešilo, internet fungoval dobře, stránky se načítaly rychle. Ale když jsem se připojil na brazilské relé, některé stránky se nenačetly a zobrazily chybu DNS, ale většina webů se načetla v pořádku. Když vypnu VPN, problém s pomalým připojením stále přetrvává. Proč?

Ocenil bych, kdybyste mi někdo vysvětlil, proč se to děje.

Děkuji.

Moje OS je Fedora 40, pokud je to nápomocné.

V podstatě jsem udělal to, co je ukázáno zde, ale nevyřešilo to problém s připojením bez VPN: https://gcore.com/learning/how-to-troubleshoot-dns-issues/

Zdá se, že používáš systemd-resolved? Dělá to s tímhle něco jako tohle s posluchačem na 127.0.0.53

$ resolvectl status

Ověř, že máš přístup k DNS serverům, na které ukazuješ.

Promiň, zapomněl jsem to přidat. Když jsem hledal odpovědi, vyzkoušel jsem to, co je uvedeno na této stránce: https://gcore.com/learning/how-to-troubleshoot-dns-issues/

Použil jsem

sudo systemd-resolve --flush-caches

ale nic se nestalo.

Mám to osobně úplně vypnout. Nemám žádný důvod, proč bych měl mít na hostiteli stub resolver.

Také pokud se nějaký balíček pokusí zásadně zasahovat do mé resolv.conf, hodím toho debila z okna.

Split DNS je asi jediný důvod, proč to používat, a ty případy jsou vzácné

[slapování DNSdist]

Průkopníci jezdili na těchto mašinkách míle.