Blokování YouTube

Ahoj všichni,

Máte někdo dobrý seznam domén, které je třeba blokovat, aby nedošlo k přístupu k YouTube?

Obvyklý příběh, číslo jedna je syn závislý na sledování Fortnite videí hodiny a hodiny, střídající občasné sledování nevhodného obsahu souvisejícího s našimi zbraněmi atd.

Je třeba blokovat…

Rád bych slyšel jakékoliv tipy?

Říkám to s respektem a jako otec mladého syna, který stále sleduje Sesame Street na YouTube.

Mám podobné obavy, když bude starší, ale nevěřím, že bych toho dosáhl úplným zákazem YouTube.

Myslíš, že odepření přístupu k informacím z jednoho zdroje vyřeší problém? Nebo bude hledat jinde?

Zkoušel jsi s ním mluvit?

Máš úplné právo blokovat YouTube, jen se ptám, jestli to vyřeší problém, který se snažíš řešit.

Existuje poměrně hodně pozitivních a informačních videí… to říká někdo, kdo se sám naučil na střední škole, začal jsem sám a dostal jsem práci, na kterou jsem podle papíru vůbec nebyl kvalifikován, ale dokázal jsem ukázat své schopnosti na základě učení z YouTube.

Ještě jednou, nemám v úmyslu tímto urazit… v příštích několika letech budu řešit, že můj syn je hlupák, stejně jako jsem byl já v tom věku.

Jen přemýšlím, jestli komunikace a rozhovor s ním by mohly být blíže kořeni problémů, které máte.

Doufám, že se mi podaří s mým synem v příštích několika letech.

Z osobní zkušenosti z konce 90. let, když jsem byl zvědavý teenager „zrozený na internetu“, nejenže bych zkoušel obejít bloky, ale stal by se to osobní výzvou!

A to bylo tehdy, když byl přístup k informacím přes jediné připojení dial-up. Nyní existuje nesčetně dalších metod, jak to udělat nesmírně jednodušší.

Nechci zakládat verbalní válku a respektuji vaše obavy jako otce, ale řeknu, že pokud je váš syn dost zvědavý, najde alternativní způsob.

Ve všech věcech, které jsem uvedl, je skvělé vše, co /u/willy-beamish zdůraznil. YouTube je také skvělým zdrojem spousty vzdělávacího materiálu.

Jsem sám rodič a myslím, že každý rodič musí posoudit své dítě podle jeho individuálních vlastností. Ano, chcete mu dát zodpovědnost, ale jsou výjimky a každá situace je jiná.

Vyvinul jsem níže uvedenou sérii skriptů, když přišel můj synovec na návštěvu. Zůstal vzhůru příliš pozdě, což odvádělo pozornost mých (mladších) dětí. Rozhodl jsem se, že večer vypneme YouTube a ráno ho znovu zapneme. Upozorňuji, že toto je daleko od dokonalého systému. Konkrétně, jakákoli videa přehrávaná během běhu skriptu budou pokračovat a pokud má prohlížeč / zařízení cache IP, nebude to bránit dalším videím. Musíte s tím pracovat se svým firewallem (a já to dělal, ale je to mimo rámec tohoto příspěvku).

Tento postup vyžaduje SSH do vašeho pihole (nebo běží z konzoly) a úpravu několika souborů. Pokud nejste jistí, jak to udělat, jsou k tomu pokyny jinde. Nejsem si vědom žádného způsobu, jak to udělat přes webovou konzolu. Vše dělám z kořenového účtu na pihole.

Mám textový soubor nazvaný “block_domains.txt” v adresáři /root/ na pi. Vypadá takto:

# seznam domén, které chcete blokovat pomocí skriptu pihole_block.sh
# a které budou odblokovány pomocí pihole_unblock.sh

# YouTube domény
www.youtube.com
m.youtube.com
googlevideo.com
ytimg.l.google.com
ytimg.com

youtu.be

roblox.com
web.roblox.com

Mám bash skript nazvaný pihole_block.sh v adresáři /root/, který vypadá takto:

#!/bin/bash
# blokovat adresy v pihole zadané příkazovým řádkem

# pro ladění
#set -x

PATH="$PATH:/usr/local/bin/"

pihole_command="/usr/local/bin/pihole -b"
pihole_update="/usr/local/bin/pihole -g"

while IFS='' read -r line || [[ -n "$line" ]]; do
    # pokud je řádek prázdný nebo má #, přeskočit
    if [[ ! "$line" = *[!\ ]* ]] || [[ "$line" =~ \#.* ]]; then
        continue
    fi

#    echo "pihole blokuje $line"
    $pihole_command $line >/dev/null
done < "$1"

$pihole_update >/dev/null

Mám bash skript nazvaný pihole_unblock.sh v adresáři /root/ který vypadá takto:

#!/bin/bash
# odblokovat adresy v pihole zadané příkazovým řádkem

# pro ladění
#set -x

PATH="$PATH:/usr/local/bin/"

pihole_command="/usr/local/bin/pihole -b -d"
pihole_update="/usr/local/bin/pihole -g"

while IFS='' read -r line || [[ -n "$line" ]]; do
    # pokud je řádek prázdný nebo má #, přeskočit
    if [[ ! "$line" = *[!\ ]* ]] || [[ "$line" =~ \#.* ]]; then
        continue
    fi

#    echo "pihole odblokuje $line"
    $pihole_command $line >/dev/null
done < "$1"

$pihole_update >/dev/null

Pokud tyto soubory uložíte do adresáře /root/, je třeba je změnit na spustitelné.

chmod u+x /root/pihole_block.sh
chmod u+x /root/pihole_unblock.sh

Kdykoli chci, aby pihole blokoval domény z souboru block_domains, spustím:

/root/pihole_block.sh /root/block_domains.txt

a kdykoli je potřeba je odblokovat:

/root/pihole_unblock.sh /root/block_domains.txt

Jako lenoch, který chce, aby to jen na noc vypnulo, mám to naplánováno v crontabu. Spusťte

crontab -e

A vložte řádky jako tyto:

30 22 * * *     /root/pihole_block.sh /root/block_domains.txt
30 5 * * *      /root/pihole_unblock.sh /root/block_domains.txt

Ty říkají “v 22:30 (22:30 v noci), každý den, spusť /root/pihole_block.sh /root/block_domains.txt” a další řádek říká “v 5:30 (5:30 ráno), každý den, spusť /root/pihole_unblock.sh /root/block_domains.txt”

Pokud máte nějaké otázky, rád na ně odpovím, ale toto je spíš technické řešení a může být obtížné, pokud neznáte příkazovou řádku. Hodně štěstí!