Ahoj. Hodně jsem hledal na toto téma a nenašel jsem žádné odpovědi. Zdá se, že jsem jediný, kdo se s tímto problémem setkal.
Snažím se provozovat VPN a firewall na svém iPhonu (15 Pro Max, v17.4.1) současně. Nebudu uvádět aplikace, ale konfigurace si můžeš prohlédnout na přiložených obrázcích.
Než začnu, rád bych zmínil, že vůbec nevím, jaký je rozdíl mezi „Osobní VPN“ a „Zařízení VPN“, a z mého hledání to vypadá, že to neví nikdo jiný! Neznám moc o tom, jak je firewall a VPN konfigurováno na iOS, ale připadá mi, že pokud by mi zařízení umožnilo nastavit jednu konfiguraci jako zařízení VPN a druhou jako osobní VPN, vyřešilo by to tento problém.
Ještě jedna věc: jak jsem řekl, moc nevím; podle mého chápání firewall blokuje trackery, zatímco VPN vytváří soukromou síť a je spíše na ochranu IP adresy, metadat, mých informací atd. Ale když firewall a VPN dělají totéž, dejte mi vědět a odejdu se sklopenou hlavou😅
Když nechám VPN a firewall, aby se sami nakonfigurovali přes aplikace, obě přidají „zařízení VPN“. VPN se automaticky nakonfigurová přes OpenVPN (UDP). Když spustím VPN, můj telefon přepne ze firewallu na OpenVPN.
Zkoušel jsem změnit VPN na IKEv2 a smazat OpenVPN. To funguje a umožňuje mi používat jak firewall, tak VPN, protože IKEv2 je přidáno pod „Osobní VPN“. Nicméně po nějaké době VPN automaticky přidá znovu konfiguraci OpenVPN a vypne firewall. Pak běží OpenVPN a IKEv2 současně. Monitoroval jsem to a všiml jsem si, že se to stává, když VPN odpojí a naváže spojení s jiným serverem.
Zkoušel jsem také ručně nakonfigurovat spojení IKEv2, ale bohužel se přidá pod „Zařízení VPN“. Takže si musím vybrat mezi firewall nebo VPN, na rozdíl od přidání pod „Osobní VPN“, kde mohu používat obojí, dokud se VPN neznovu nakonfiguruje.
Co se tady děje? Setkal se s tím už někdo jiný? Není iPhone schopen běžet firewall a VPN současně?
Díky