Apple “Private Relay”… Bude dobře spolupracovat s VPN od třetích stran?

Chystaný soukromý relay od Applu není úplná VPN služba, ale zajímá mě, jak bude fungovat s osobní VPN (ne s vzdálenými připojeními do práce nebo školy). Máte někdo myšlenky nebo teorie k tomu? Doufám, že někdo tady má přehled o vývoji iOS 15. Díky!

Moje chápání je, že Apple Private Relay bude fungovat odděleně od VPN a nebude zasahovat do VPN provozu. Shrnutí zde:

“Privátní Relay má filtry, které vylučují některé kategorie provozu, aby je obešly… Pokud aplikace žádá připojení k místní síti, soukromým doménám, síťovým rozšířením, VPN a proxy, Privátní Relay tento provoz identifikuje a umožní mu projít.”

Obecněji mě velmi zajímá Privat Relay. I když plní jinou funkci než VPN, stále má velký potenciál přidat důležitou vrstvu soukromí na množství webového provozu. Jak dobře bude fungovat v praxi, je otázka. Počáteční signály jsou různé - někteří testeři si stěžují na výrazné zpomalení, záleží (jak byste očekávali) na jejich lokaci, blízkosti k serverům apod.

Implementace něčeho takového ve velikosti, ve které Apple operuje, je nesmírně složitá, ale pokud se jim to povede, bude to důležitý krok vpřed.

Díky za informace! Souhlasím, relay bude skvělý pro soukromí proti špehování ISP. (Ještě lepší by byly přísnější legislativy na síťovou neutralitu!)

Možná Appleova změna pomůže „normalizovat“ maskování IP/adresa/proxy a tím snížit počet stránek, které blokují nebo odrazují od použití VPN.

Stal jsem se mistrem CAPTCHA: semafory, autobusy, přechody, kola. :joy: