Ahoj všichni,
mám nainstalovaný WireGuard v mém domácím labu a připojuji se k němu ze svého Android smartphonu.
Kdykoliv dojde k problému s internetovým připojením mého domácího labu, zdá se, že si to smartphone nevšimne. VPN zůstává aktivní, i když se nemůže skutečně připojit.
Výsledkem je takový nepozorovatelný “režim letadla”, kdy nedostávám žádné zprávy a nemohu se nic připojit.
Občas si toho všimnu po hodinách zmeškaných zpráv.
Existuje způsob, jak nechat VPN klienta vypnout, pokud se připojení ztratí?
Díky!
Neportfolio je do aplikace vestavěno AFAIK. Musel bys upravit aplikaci nebo můžeš ovládat aplikaci WireGuard z jiné aplikace, která tuto funkci implementuje.
Wireguard a UDP protokol, který wireguard používá, je “bez připojení”. Klient nemá pojem o tom, zda je druhý konec aktivní, nebo ne, připojený, například když je server zcela offline. Mohu aktivovat klienta WireGuard a ukáže se, že je zapnutý a běží, bez chyb, i když se s ničím na druhém konci vůbec nespojil.
Pro váš scénář s neustálým zapnutím a kolísavým domácím internetem bych použil jiné řešení nebo VPN. VPN založené na připojení, které si všimne, když nemůže dosáhnout na server.
Měl jsem tento problém nedávno.
Používám notifikace od UptimeKuma, abych věděl, kdy ztratím domácí internet/VPN.
Problém byl, že protože jsem byl připojen k Wireguard na telefonu, tyto notifikace také nepřišly.
Nejjednodušším řešením bylo vyloučit moji notifikační aplikaci (Gotify) z Wireguard na telefonu. Nyní, když ztratím internet v mém domácím labu, budu stále upozorněn.
Výše uvedené řešení využívá službu uptime, která běží mimo váš domácí lab, buď na VPS nebo jiné lokaci.
Díky!
Je to poprvé, co slyším o ovládání z jiné aplikace, máš na to nějaké tipy?
Pro zařízení s Androidem se podívejte na WG Tunnel:
https://github.com/zaneschepke/wgtunnel
má mnoho více možností než původní aplikace WireGuard. automatické přepínání mezi tunely v závislosti na tom, kde se nacházíte nebo ke kterému Wi-Fi jste připojeni. od některého měsíce má také watchdog pro každý tunnel, pokud chcete.
A pro jakékoli “ne-mobilní” zařízení použijte skript watchdog nebo něco podobného.
Funkce řízení podle SSID je také v originální verzi.